Elektrikli Araçların Motor Seslerini, Sahipleri Belirleyecek

xsol bayrak1.jpg

xsag bayrak1.png

+ +
+ +
+ +

ABD Federal Hükümeti, düşük hızla seyreden elektrikli araçların yapay motor sesi kullanmasını istiyor. Yapılan düzenlemeye göre araç sahipleri araçlarına yüklü olan seslerden istedikleri bir tanesini kullanabilecek. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), düşük hızlarda ses çıkarmayan elektrikli araçların, yayaları uyarmak için yapay motor sesi kullanmasını istiyor.

Düzenlenen yeni kanunla beraber , elektrikli araç sahipleri istedikleri yapay motor sesini kullanabilecekler.

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre çok daha sessiz. Daha da önemlisi araçlar, düşük hızdayken neredeyse hiç ses çıkarmıyor. Yüksek hızlarda ise rüzgar direnci ve aracın lastikleri ses yaratıyor.

Yeni kanuna göre 30 km veya daha altında hızlarda ilerleyen elektrikli araçların yapay bir motor sesi çıkarması gerekiyor. NHTSA, yapay motor sesine yüksek hızlarda ihtiyaç olmadığını belirtti. NHTSA, yüksek hızlarda ortaya çıkan rüzgar direnci ve lastik sesinin, yayaları uyaracak düzeyde olduğunu söylüyor. Bunun için yüksek hızlarda yapay motor sesi kullanımını zorunlu tutmuyor. NHTSA’nın yaptığı düzenleme, elektrikli araç sahiplerinin ne tür ses kullanmak istediğini kısıtlamıyor.

ABD’deki düzenlemenin bir benzeri Avrupa’da da var. ABD’de yasa 2020 yılında yürürlüğü girecekken, Avrupa’da 2021 yılında yürürlüğe girecek.

ABD ve Avrupa’da yapılan yapay motor sesi düzenlemelerinin ardından elektrikli araç üreticileri de ürettikleri araçlara yapay motor sesleri eklemeye başladı. Mercedes, elektrikli EQC serisi aracına yapay bir uğultu sesi ekledi. Volkswagen’de ID.3’lere yapay bir ses yükleyeceğini açıkladı.

Bazı elektrikli araç üreticileri de, yapay motor sesi düzenlemelerini fırsat olarak değerlendiriyor. Porsche, elektrikli aracı Taycan’da yüklenebilecek yapay motor sesi “Electric Sport Sound” için 500 dolar ek ücret istiyor.

ABD’de ve Avrupa’da düzenlenen yapay motor sesi düzenlemelerinden polislerin ayrı tutulması bekleniyor. Polislerin bu şekilde suçlulara daha sessiz şekilde yaklaşacağı düşünülüyor.

kaynak:www.webtekno.com

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Forumda Son Konular

  • Görüntülenecek bir ileti yok.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com