Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

xsol bayrak1.jpg

xsag bayrak1.png

+ +
+ +
+ +

kaza 2Maddi hasarlı trafik kazaları sonrasında yapılması gerekenler nelerdir? İster küçük bir tampon çarpması olsun ister ağır hasarlı bir kaza, kaza sonrası Tramer hasar kaydı, kaza tespit tutanağı ve diğer tüm bilmeniz gerekenler bu yazıda.


Trafikte ne kadar dikkatli olsanız da, ne kadar bilinçli ve iyi bir sürücü olsanız da trafik kazaları neredeyse kaçınılmazdır. Hele bir de İstanbul, Ankara gibi trafiğin sorun olduğu bir şehirde yaşıyorsanız olumsuz durumlarla karşılaşma olasılığınız daha yüksek. Peki bir trafik kazası durumunda ne yapmalısınız? Hangi durumlarda polis çağırmalısınız? Hangi durumlarda tutanak tutmanıza gerek yoktur? Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Maddi hasarlı trafik kazası nedir? Hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.

kaza 22

Trafik Kazalarında Hangi Durumda Trafik Polisi Çağırmaya Gerek Yoktur?

Yasaya göre, maddi hasarlı bir trafik kazası olmuşsa ve kazaya karışan kişiler aralarında anlaşabiliyorsa trafik polisi çağırmaya gerek yoktur. Maddi hasarlı trafik kazası ise tam olarak şu demek; kaza yaptığınız takdirde sadece sizin ve kazaya karışanların araçları hasar görmüş, ölü veya yaralanma olmamışsa yaptığınız kaza maddi hasarlı trafik kazasıdır. Bu durumda karşı tarafla kaza ve hasar ile ilgili anlaşabiliyorsanız trafik polisi çağırmanıza gerek yoktur. Eğer karşı tarafla anlaşamıyorsanız, karşı taraf alkollüyse veya ehliyeti yoksa trafik polisini aramanız gerekiyor.

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Trafik kazasında yapmanız gereken ilk şey, kaza bölgesini ve kazaya karışan araçları hızlı bir şekilde kontrol etmek olmalı. Kazaya karışan araçlarda ve çevrede yaralı/ölü olup olmadığına ve araçlarda yakıt/gaz sızıntısı olup olmadığına bakmanız gerekiyor.

İlk adım: Hayati kontroller

Çevrede ve araçlarda yaralı veya ölü varsa 112 Hızır Acil ve 154 Alo Trafik, yakıt veya gaz sıkıntısı varsa 110 İtfaiye acil bir şekilde bilgilendirmelisiniz. Eğer kazada yaralı veya ölü yoksa, sadece araçlar veya çevre etkenler zarar gördüyse kaza ‘’Maddi Hasarlı Trafik Kazası’’ statüsüne giriyor. Bu gibi kazalarda, kazaya karışan kişiler gerekli işlemleri kendileri yapmak ve kaza tespit tutanağı tutmak durumundalar.

 kaza 222

Diğer sürücüleri uyarın

Kontrolleri hızlıca yaptıktan ve kazanın maddi hasarlı trafik kazası olduğunu tespit ettikten sonra, yapmanız gereken en önemli şey, güvenlik önlemlerini almak olmalıdır. Kazanın gerçekleştiği yerde başka kazalara sebep olmamak için araçlarda bulunması zorunlu olan yansıtıcı, reflektör veya ışıklı işaret cihazlarını trafik akışına göre şehir içinde 30 metre, şehir dışında en az 100 metre uzaklığa yerleştirmelisiniz.

Kaza yeri fotoğrafları

Gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra, kazaya karışan diğer araç şoförleriyle beraber araçların ve kaza yerinin fotoğraflarını çekmeniz gerekiyor. Tramer kazadaki kusurlara karar verirken bu fotoğraflardan yola çıkıyor. Bu nedenle çektiğiniz fotoğraflarda, araçların hasarlarını, araçların geliş yönlerini, kaza alanını, yolun bozukluğu veya trafik işaretleri kazaya neden olduysa yolu ve trafik işaretini, detaylı ve plakaların görüne bileceği şekilde, uzaktan çekilen fotoğraflarda araçların gözükeceği şekilde çekmeniz gerekiyor. Fotoğraflar çekildikten sonra, kazaya karışan diğer şoförlerle beraber fotoğraflarda hem fikirseniz, kaza tespit tutanağını doldurmak için araçları trafiği engellemeyen bir yere çekebilirsiniz.

Ufak Hasarlı Kazalarda Kaza Tespit Tutanağı Tutmaya Gerek Var mı?

Ufak hasarlı kaza yani, ufak çizikler, kaportada göçükler. Bu gibi durumlarda maddi hasarlı trafik kazası tanımına giriyor. Yani kaza yaptığınız sürücüyle anlaşabiliyorsanız tutanak tutmanız, anlaşamıyorsanız polis çağırmanız gerekmektedir. Ama genelde sürücüler küçük hasarlar nedeniyle tutanak tutup evraklarla uğraşmak istemez, kendi aralarında sözlü olarak anlaşırlar.

 kaza 2222

Bu gibi durumlarda kazadan karşı taraf sizin hasarınızı karşılamazsa elinizde kaza tespit tutanağı olmadığından hak iddia edemezsiniz. Bu nedenle hasar seviyesine bakmadan tutanak doldurmanız sizin yararınıza olacaktır.  ‘’Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?’’ haberimizden tutanağın nasıl tutulacağını ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Doldurulmaz?

Bazı durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmasına gerek yoktur.
Bu durumlar;
Kaza yaptığınız aracın sürücüsünün ehliyeti yoksa, yada ehliyeti kullandığı araca yetersizse. B sınıfı ehliyetle kamyon/kamyonet kullanıyorsa.
Kaza yaptığınız aracın sürücüsünün yaşı 18’den küçükse.
Karşı taraf alkollüyse veya akli dengesi yerinde değilse.
Kaza yaptığınız araç resmi plakalı ise.
Kazada, trafik ışığı, tabela, bariyer vb. kamu malları zarar gördüyse.
Karşı tarafın veya sizin trafik sigortası yoksa. Yurt dışından gelen araçlarda Yeşil Kart (Green Card) trafik sigortası yerine geçer.
Trafik kazası ölüm veya yaralanma ile sonuçlandıysa.

Bu durumlardan bir veya bir kaçıyla karşılaştığınızda kaza tespit tutanağı doldurmanıza gerek yoktur. Yapmanız gereken, trafik polisini, jandarma bölgesindeyseniz jandarmayı aramaktır.

Kaza Tespit Tutanağını Doldurduktan Sonra Ne Yapmanız Gerekiyor?

Kaza alanından aracınızı çektikten ve kaza tespit tutanağını eksiksiz bir şekilde doldurduktan ve diğer sürücüyle hem fikir olduktan sonra öncelikle aracınızı en kısa sürede bir servise götürmelisiniz. Eğer sigorta şirketiyle anlaşmalı bir servise aracınızı götürürseniz işiniz daha da kolaylaşır. Anlaşmalı olmayan bir servise aracınızı götürürseniz, servisin iletişim bilgileri ve vergi kimlik bilgilerini sigorta şirketinize bildirmelisiniz.

 kaza 22222

Aracınızı servise götürüldükten sonra servis, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine hasar ihbarı yapar ve bir eksper atanır. Eksper 24 saat içinde servise gelir, aracı görür ve tahmini masraf bilgisini sisteme girer. Tahmini masraf bilgisi sisteme girildikten sonra, kusurlu tarafın tespiti için dosya TRAMER’e geçer. TRAMER’de 48 saat içinde hangi tarafın hangi derecede kusurlu olduğunu belirler. Kaza oranları belirtildikten sonra araçların onarım işlemi başlar. Kaza tespit tutanağı sorgulama işleminizi TRAMER internet sitesi üzerinden TRAMER SORGULAMA bölümünden yapabilirsiniz. Plaka, hasar kaydı ve Tramer sorgulama nasıl yapılır haberimizde bu konudaki tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Olay Yeri Terk: Aracınıza Çarpan Sürücü Kaçarsa Ne Yapmanız Gerekiyor?

Bu olay başınıza iki türlü gelebilir. İlk durum trafikte bir sürücünün sizin aracınıza çarpıp olay yerinden uzaklaşması, ikinci durumsa park halinde bulunan aracınıza biri çarpıp kaçması halidir.

Her iki durumda da çarpıp kaçan sürücü suçlu sayılır ve olay yeri terk cezası yazılır. Böyle durumlarda yapabileceğiniz iki şey var. Birincisi çarpan aracın plaka bilgilerini öğrenmeye çalışmak. Olay yerinde bulunan güvenlik kamerası kayıtlarından veya görgü tanıklarından bu bilgiye ulaşabilirsiniz. İkincisi ise, sigorta ve kasko şirketi için aracınızın fotoğrafını çekmek.

Çarpan aracın plaka bilgilerini öğrenebildiyseniz karakola başvurarak şikayette bulunabilirsiniz. Karakol size çarpan aracın sürücüsünü tespit eder, aracında hasar varsa tutanak tutar. Eğer çarpan aracın bilgilerine ulaşamadınız ve herhangi bir görgü tanığı da yoksa, aracınızın hasarını kaskodan isteyebilirsiniz. Kasko sizden aracınızın kaza durumunu, kaza pozisyonunu belli eden fotoğraflar isteyebilir veya bir eksper göndererek aracınızın hasarını tespit eder.

Kaynak : http://www.tasit.com

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Forumda Son Konular

  • Görüntülenecek bir ileti yok.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com