2018 Kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor? Yazlık lastiğin avantajları...

xsol bayrak1.jpg

xsag bayrak1.png

+ +
+ +
+ +

Trafik Eğitim CD

100trf egt cd

Trafik Personel Eğitimi, İlköğretim Öğrencileri, Bisiklet Sürücüleri Eğitimi, Otobüs, Kamyon, Servis Şoförleri Eğitimi, SRC Belgesi Eğitimi, devamını oku...

Sürücü Eğitim DVD

100dvdSürücü Kurslarında öğretmenlik yapanlar, Ehliyet almak isteyenler, Ehliyet sınavını bir seferde geçemeyenler, Trafik bilgim yetersiz diyenler, devamını oku...

Trafik ve Çevre Bilgisi CD

100soru cdTrafik ve Çevre Bilgisi Eğitimi sıralı konu anlatımlı hazırlanmış, video, resim ve animasyon destekli, MEB Müfredatına uygun özel olarak hazırlanmıştır, devamını oku...

Online Sınav CD

100soru cdEhliyet almak için hazırlananlar. Kitaptan okuyup anlamıyorum diyenler. M.E.B yaptığı birebir sınav soru sayısı ve zaman süreleri aynıdır. devamını oku...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren, kazaları en aza indirgemek maksadıyla 81 ilde zorunlu olan kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor sorusunun yanıtı, havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar tarafından merak edilmeye başladı. Peki 2018 yılı kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?

Kış aylarında trafik kazalarını en aza indirgemek maksadıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren ve 81 ile gönderilen kış lastiği uygulaması geçen yıl 1 Aralık tarihinde zorunlu hale geldi. Havaların ısınmasıyla birlikte araç sahipleri kış lastiği zorunluluğunun ne zaman biteceğini merak ediyor. Okul servis araçlarında özellikle denetimler daha sıkı olacak. Kış lastiği takmayan şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık'ta başlayan kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan işletmecilere uygulanan 625 liralık ceza, 1 Ocak 2018 itibarıyla 715 liraya yükseltildi. Peki Kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?

2018 KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BİTİYOR?

Trafik kazalarının önüne geçmek maksadıyla 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle sona erecek. 01 Aralık-01 Nisan arasındaki dört aylık kış döneminde şehirler arası yollarda seyahat eden bütün araçlar kış lastiği kullanmak zorunda. Şehir içinde uygulama yapılıp yapılmayacağı, ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak valilikler tarafından belirlenecek ve duyurulacak. Valilikler, tarih aralığını öncesinde veya sonrasında 1’er ay artırabilecek.

KIŞ LASTİĞİ ÖZEL ARAÇLARDA ZORUNLU MU?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kış lastiğine ilişkin yapılan düzenlemenin hususi olarak tescil edilen taşıtları kapsamadığını, buna karşın şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunluluk taşıdığını ifade etti.

Hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmadığını ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediliyor.

KIŞ LASTİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kış lastikleri, fren mesafeleri ve yol tutuş performanslarında yaz lastiklerinden farklı özelliklere sahip oldukları için kış aylarında en iyi performansı göstermektedirler. Kış lastikleri yapısal özelliğiyle 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini sürdürür ve güvenli ulaşım sağlar. Sahip olduğu yüksek silika miktarıyla ıslak zeminde yol tutuşunu artırır. Karlı yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünü ve yol kavramayı %25 artırır. Hava sıcaklığının +7 derecenin altında olduğu yağmurlu bir havada 80 km/s hıza sahip bir otomobil durabilmek için yaz lastiğiyle 40 metreye ihtiyaç duyarken, kış lastiği takılı araç 34 metre mesafede durabi lir. 6 metrelik fark tehlikeli bir durumda büyük önem taşımaktadır.

YAZ LASTİĞİ NEDEN KULLANILMALI?

Yaz lastiği kullanmak hem sürüş esnasında araçlardaki güvenliği sağlamak hem de yakıt tasarrufu açısından önemlidir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini artırır. Bu sebeple yaz lastiklerinin yakıt tasarrufu sağlaması ve daha az aşınması için havalar ısındığında yaz lastiğine geçmek gerekir.

Mevsiminde kullanılmayan lastikler aracın çekiş gücünde kayıplara sebep oluyor. Diğer taraftan fren mesafesinin uzamasına da yol açabiliyor. ABS ile fren yaparken yaz lastikleri, kış lastiklerine göre sıcak havalarda yüzde 40’lara varan oranlarda daha kısa mesafede durabilmektedir.

kaynak: http://otomobil.haber7.com

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Kimler Online

402 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Üye Girişi

Ziyaretçi Sayısı

Bugün 133

Dün 60

Bu Hafta 361

Bu Ay 1312

Toplam 257908

Trafik Dedektifleri

trafik dedektifleri1

Stajyer Sürücülük Nedir?

Stajyer Sürücülerin Uyması Gerekli Kurallar Nelerdir?

detaylı bilgi için tıklayınız…

Çocuklar İçin

TRT Radyo Programları

Open in new window

Forumda Son Konular

  • Görüntülenecek bir ileti yok.

Trafik Kaza Haberleri

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com