Elektrikli araçlar şu anda oldukça popülerler. Neredeyse her büyük otomobil üreticisi ya elektrikli bir araç tasarlıyor ya da satıyor. Ayrıca tüketiciler hızla elektrikli araç fikrini benimsiyor. Bir zamanlar çok pahalı olmaları nedeniyle zenginliğin göstergesi olan elektrikli araçların, daha verimli üretim teknolojilerinin gelişmesiyle fiyatları düşüyor.araçlar geçtiğimiz yıllardan beri oldukça fazla ilgi görüyorlar. Yeni ve temiz bir teknoloji olmaları onları çok daha kullanışlı gibi gösteriyor. Ancak her şey gibi elektrikli araçlar da iyi ve kötü özelliklerle geliyor.

 

Elektrikli araçlara geçişimizi kaçınılmaz gibi gözükse de bu konuda bazı şeyleri açıklığa kavuşturmak gerek. Elektrikli araçlar, normal araçlarla kıyaslandığı zaman avantaj ve dezavantajlara sahipler. Bu farkları anlamak yeni bir araç almak isteyenler için iyi olabilir, sonuçta elektrikli araçlar hala tam olarak ucuz sayılmazlar.


Yetersiz Şarj Alanları

Elektrikli araçlar normal araçlara göre daha az bakım masrafına mal oluyorlar. İçlerinde hareket eden parçalar olmadığı ve sıvı bir yakıtla çalışmadığı için, motor bakımı ve sıvı değişimi gibi harcamalara da gerek kalmıyor. Ancak bu araçları şarj etmek, benzin almak kadar kolay değil. Şarj portlarının sayısı son 2 – 3 yılda büyük ölçüde artsa da bu sayı hala yeterli değil. Ayrıca yakınlarda bir şarj portu yoksa evinize bir tane yaptırmak zorundasınız ve bu işlem hiç de ucuz değil.

Tek Şarjla Yetersiz Menzil
Normal arabalara kıyasla çok daha sessiz ve hızlı olsalar da onlar kadar uzun süre gidemiyorlar. Aracın modeline göre genel olarak 200 ila 400 km arasında yol gidebiliyorlar.

Dünya İçin Sağlıklı mı?
Benzinli araçlara kıyasla, elektrikli araçlar doğaya hiçbir gaz salınımında bulunmuyorlar ve bu çevre için iyi bir şey ancak kullanmış oldukları elektriğin üretimiyse öyle değil. Amerika ve Türkiye gibi ülkeler elektriklerinin büyük bir kısımlarını fosil yakıtlardan elde ediyorlar.

Elektrikleri araçlar, fiyatlarının pahalı olması nedeniyle satın almak için iyi araçlar olmasalar da özellikleri bakımından kiralamak için gayet uygunlar. Ancak daha yeni bir teknoloji olduğu için bu araçlarda seçim şansımız fazla değil.

Bunların çoğu değişecek gibi duruyor. Neredeyse bütün büyük otomobil üreticileri 2020 gibi yakın bir gelecekte büyük oranda elektrikli araçlara yönelmeyi planlıyor. Şu an da özellikler ve modeller sınırlı gibi görünse de bu durumun kısa süreceğini söyleyebiliriz. Ayrıca, ülkemizde üretilecek yerli otomobilin de elektrikli bir araç olacağını hatırlatmakta fayda var.

Kaynak : www.webtekno.com