Otomobilsizliğin dayanılmaz güzelliği - Trafik Forum

xsol bayrak1.jpg

xsag bayrak1.png

Otomobilsizliğin dayanılmaz güzelliği

Daha
9 yıl 2 ay önce #100 yazan admin
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Otomobilsizliğin dayanılmaz güzelliği

Sevgilimle yürüyüşe çıktık bu öğlen. Emektar mahallemiz bir garip geldi gözüme. Sokaklar genişlemiş, ortalık ferahlamış gibiydi.

Binaları yıkmadıklarına göre nedir bu ferahlık hissini veren dedim... Fark ettim ki otomobil yok! Hepsi gitmiş! Sokaklar boşalmış!

Bu şehri bu kadar yaşanmaz kılan otomobillermiş meğer. Sadece hareket halindekilerden değil, park halindekilerden de söz ediyorum.

Her gün geçtiğim sokak meğer o kadar dar değilmiş. Bayağı bildiğin bir sokakmış. Bir şeylere sürtünmeden geçmek mümkünmüş.

Benim evin önünde meğer bir meydan varmış! Yemin ederim fark etmemiştim bugüne kadar. Altı yıldır bu mahallede oturuyorum orayı ilk defa otomobilsiz görüyorum zira. Oranın o kadar geniş ve ferah olduğunu bilmiyordum. Açıkçası şaştım kaldım. Ortalık kedilere, köpeklere ve bizim gibi sabitlere kalmış.

Demek ki dedim otomobil olmasa bu şehir bayağı sevimli bir yer olacakmış. Şehri çekilmez yapan otomobilmiş. Bir yeri güzel yapan otomobilsizlikmiş.

Bayramda esas gidilecek yer meğer İstanbul’muş. Hiç bu kadar sevmemiştim bu şehri.

***
Lanet olasıca “apartmanlaşmamızın” hiç olmazsa bir tanecik adam gibi katkısı olsaydı keşke şehirlerimize ve o apartmanların altı otopark olsaydı. Hayır! Hem yıktık güzelim eski evlerimizi hem de bari eskiyi yıktık, yeniyi dikiyoruz, çağın ihtiyaçlarını da karşılasın... Yooook! Bir Allah’ın müteahhidi de akıl etmez apartmanın altına otopark yapmayı. Alt alta üst üste yaşıyoruz, otomobillerimiz de sokaklarda alt alta üst üste olsun.

Pardon yanlış söyledim. Bir Allah’ın müteahhidi de uymaz projesine diyecektim. Zira esasen apartmanların altına otopark yapmak zorunlu!

1 Temmuz 1993’te çıkan ve 1 Ocak 1994’te yürürlüğe giren 21624 sayılı Otopark Yönetmeliği, yeni yapıların otoparklı olarak inşa edilmesi gereğini hükme bağlıyor. Yapının kaç metrekaresi otopark olarak ayrılacak hepsi belli. Mesela 150 metrekarelik her daire için bir, 80 ve daha küçük metrekarelik daireler için, dört daireye bir otopark yeri yapmak mecburi. Her otomobil için 20 metrekare alan ayrıldığı vakit 150 metrekarelik 10 daireli bir konut için 200 metrekarelik bir alanın garaj yeri olarak ayrılması gerekiyor.

Bilmiyordunuz değil mi? Yaa.

Fakat ne olmuş? Garaj yapma zorunluluğunu hükme bağlayan yönetmeliği’nin 4. maddesinin 7. bendinde aynı zamanda şu denmiş: ‘‘Binaların ihtiyacı olan otopark alanının tamamının parsel veya bina bünyesinde karşılanmadığı durumlarda ise otopark adedi kadar otopark bedeli alınır.’’

Ne demek bu? Şu demek: Bastır parayı kurtul otopark yapmaktan. Şu an bunun bedeli nedir bilmiyorum ama geçmişte araç başına bin lira gibi bir paraydı. 10 dairelik bir apartmanın “otoparksızlık” cezası 10 bin lira. Bir şey değil yani. Ne oluyor? Oluyor sana otoparksız on binlerce apartman.

Peki paralar nereye toplanıyor? Büyükşehir Belediyesine. Büyükşehir Belediyesi’nin ne yapması gerekiyor? Söz konusu alanlara otopark yapması gerekiyor. Yapıyor mu? Görüyoruz işte...

***

Hazır mevzua daldık, o zaman bir soru daha sorayım: Kapalı otoparkların bu kadar pahalı olması şart mıdır?

Anladık, müteahhitteler para bastırıp apartmanlara otopark yapmaktan sıyrılmış, belediyeler bu paraları toplayıp belli ki başka işler için kullanmış, anladık iş gene özel sektöre kalmış tamam ama iki saate kadar 10 lira sapık bir para değil midir? Ertesi gün gidip aldığımda verdiğim 36 lira bir soygun değil midir? Bu bir kapalı otoparkta geçen ay başıma gelmiş bir şeydir.

Yol kenarına bırakmayalım, şehir trafiğinin içine etmeyelim, içkiliyken araç kullanmayalım tamam ama “medeni” ve “yasal” olmanın bedeli de bu kadar ağır olmak zorunda mıdır?

Mutlu Tönbekici
Yazara ulaşmak için : Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Trafikte Önce Siz Örnek Olun, Diğerlerinin Değiştiğini Göreceksiniz...

Lütfen Giriş ya da Bir hesap oluştur oturumuna katılın

Sayfa oluşturma zamanı: 0.229 saniye

Forumda Son Konular

  • Görüntülenecek bir ileti yok.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com