Direksiyon Başında Uyku - Trafik Forum

xsol bayrak1.jpg

xsag bayrak1.png

Direksiyon Başında Uyku

Daha
9 yıl 2 ay önce #42 yazan admin
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Direksiyon Başında Uyku

İstatistiklere göre dünyada her gün ortalama 150 bin trafik kazası meydana geliyor ve 3 bin insan bu yüzden hayatını kaybediyor.


--> 2007-04-29 01:31 Direksiyor başında uyku, ebedi uyku getirir

Ülkemizde de yılda ortalama 400 bin kaza oluyor ve onbine yakın insan ölüyor.


İstatistiklere göre dünyada her gün ortalama 150 bin trafik kazası meydana geliyor ve 3 bin insan bu yüzden hayatını kaybediyor.

Geçen hafta İzmir li ilkokul çocuklarını Kapadokya ya götüren otobüsAksaray yakınlarında bir kamyonla kafa kafaya çarpıştı. Sonuç 33 ölü vebelki de çoğu ömür boyu sakat kalacak 30 yaralı.
Direksiyon başında uyku, ebedi uyku getirir sözü bir kere dahadoğrulanıyordu sanki. Çünkü, dümdüz ve asfalt kaplı yolda gerçekleşenbu hazin olay da birçok başka trafik kazası gibi şoförün direksiyonbaşında uyuya kalmış olması sonucu meydana gelmişti muhtemelen.

Araştırmalar, trafik kazalarının yüzde 16 ya kadar varan kısmıyorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklandığını gösteriyor. Bu oran ağırvasıta kazalarında yüzde 30-40 a kadar yükseliyor.

YKU APNESİ

Uykusuzluk sadece o güne mahsus geçici bir durum olabileceği gibi asıltehlikeli olan bunun tıpta uyku apnesi ismi verilen bir hastalığın dabelirtisi olması.
Uyku apnesi, gece horlama ve uykuda solunumun belirli bir süre geçiciolarak durması ile karakterize bir hastalık. Bu kişiler gündüzleriotururken, televizyon seyrederken, gazete okurken uyuklarlar. Pekçoğunda sabah baş ağrıları, unutkanlık, konsantrasyon bozuklukları,sinirlilik, huzursuzluk, kişilik değişiklikleri, cinsel isteksizlik veiktidarsızlık gibi belirtiler vardır.

HORLAMA KİTABINDA YAZANLAR

KBB uzmanı değerli dostum Mehmet Ömür, Remzi Kitabevi tarafındanyayınlanan ve uyku apnesini çok güzel anlatan Horlama Kitabı nda bukonuda bakın neler diyor:
Uyuyan şoförlerin yaptığı kazalardan yaralı kurtulmak mucize gibi birdurum. Araştırmalar bunu gösteriyor. Çünkü uyuyan şoför kazadankurtulmak için herhangi bir girişimde bulunmuyor. Süratini azaltmıyor,kazadan kurtulmak için direksiyonuyla yön değiştirmiyor. Uyurkenyapılmış kazalara bakıyorsunuz: fren izi yok ! Dümdüz gidip,çarpabileceği ilk yere son süratle çarpmış veya uçmuş gitmiş. Sonuçölüm ! Yaralananlar azınlıkta kalıyor. Hem de kendisi ile birlikteortalama üç, dört kişiyi de mezara götürerek; araştırmalar bunugösteriyor.

Çok hüzünlü bir tablo değil mi?

Uyuyorsunuz ve bir daha uyanamıyorsunuz. Beraberinizde, başka insanlarıda öteki dünyaya taşıyorsunuz. Karşıdan gelen yolcu otobüsüne veyaotomobile kafadan son sürat çarpıyorsunuz. Neden böyle yapıyorsunuz,biliyor musunuz? Bir önceki gece ve daha önceki geceler saatlerceuyduğunuz sanığınız halde beyninizi dinlendirecek derin uykuyuuyuyamadığınız için

Neden derin uyuyamadığınız biliyor musunuz?

Derin uykuya girseniz, dil kökü kaslarınız iyice gevşeyecek ve siziboğacak da, ondan. Vücudunuz bilinçli bir şekilde buna izin vermiyor.Sizin uykuda boğulmanıza izin vermiyor. Uyuma, yoksa boğulacaksın!diyor. Siz de sabaha kadar sağa sola dönüp yüzeysel bir uykuylayetiniyorsunuz. Kaç saat uyursanız uyuyun, bir şey fark etmiyor.Beyniniz dinlenmiyor, uykusu gelmiş beyin de her fırsatta uyumakistiyor. TV karşısında veya direksiyon başında !

Trafik kazalarında ölenlerin yarısının ölümüne, uyuyarak trafik kazasıyapan şoförler neden olmaktadır. Genel olarak apneli hastaların trafikkazası yapma risklerinin diğer insanlara göre yedi kat fazla olduğuanlaşılmıştır. Uzun ve monoton otoyollarda, bu kazalar daha çok sayıdave daha ölümcül olmaktadır. Bu kişiler iş kazalarını da daha çokyapmaktadırlar. Sadece horlaması olanlar bile üç kat fazla trafikkazası yapmaktadırlar. kaza geliyorum demez! demeyin. Bu kazabağıra bağıra , göstere göstere, hatta horlaya horlaya geliyorum diyor.İçişleri Bakanlığı ve Trafik Genel Müdürlüğü bir an önce bu konudayaptığı çalışmaları arttırmalı ve yasaları çoğaltmalı, masum insanlarıkorumaya almalıdır.

Prof. Dr. Ahmer Rasim Küçükusta
i:H.E janpol

Trafikte Önce Siz Örnek Olun, Diğerlerinin Değiştiğini Göreceksiniz...

Lütfen Giriş ya da Bir hesap oluştur oturumuna katılın

Sayfa oluşturma zamanı: 0.174 saniye

Forumda Son Konular

  • Görüntülenecek bir ileti yok.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com